Nyheder

Ikke kategoriseret Sundhedsplatformen set med psykiatriens øjne 27. juni 2017 I maj 2016 blev Herlev/Gentofte koblet på Sundhedsplatformen – som det første af de store hospitaler i Region Hovedstaden. I november kom Glostrup/Rigshospitalet til, i marts blev Nordsjælland og Amager/Hvidovre koblet på. Og i maj 2017 var det så endelig Bispebjergs og psykiatriens tur.

Fra de somatiske læger har kritikken af systemet fra dag ét været hård. Nu breder uroen sig til psykiatrien: "Der tegner sig desværre et billede af, at vi er helt enige i store dele af den kritik, som vore kollegaer i somatikken har rejst," fastslår DPS' formand, overlæge Torsten Bjørn Jacobsen.

"Vi har sagt, at vi ville gå til opgaven med et åbent sind, men mange medlemmer er allerede nu dybt bekymrede: De oplever, at platformen gør det sværere at give patienterne en god og professionel behandling. Og sværere/umuligt at behandle det antal patienter, vi har forpligtet os til. Resultatet kan hurtigt blive længere ventetider og mindre tid til den enkelte patient. I sidste instans kan det udfordre patienternes sikkerhed."

Skriv selv

Sundhedsplatformen skaber flere problemer for psykiaterne: Lægerne kan fx ikke længere diktere deres vurderinger til en sekretær, som så skriver dem ind i patientens journal. Alt skal skrives af lægen selv. Lægen kan dog vælge at anvende et antal 'faste sætninger', der på forhånd er lagt ind i systemet.

Det kan godt virke paradoksalt i en tid, hvor der er meget fokus på at anvende de sparsomme lægeressourcer optimalt. På den ene side bruger man mange ressourcer på at videreuddanne andre personalegrupper til at aflaste lægerne. På den anden ender lægerne med at skulle bruge deres sparsomme tid på at lære blindskrift.

Sproget

Psykiatri er et speciale, hvor den sproglige nuance har stor betydning. En god udredning er ofte særdeles nuanceret. Derfor skulle det nødigt ende med, at man som psykiater ender med at måtte genbruge de samme ti - femten standardiserede sætninger, fordi man simpelthen ikke har tid til selv at taste.

"Vi mangler i dag en 15 – 20 pct. af de psykiatere, der er normeringer til. Det lægger pres på de resterende – ikke mindst alle os på hospitalerne. Der skulle nødigt ske noget, der gør de psykiatriske afdelinger i Region Hovedstaden til et mindre attraktivt sted at arbejde. Derfor følger vi nøje udviklingen," siger DPS' formand.
Læs mere
Nyhed Psykiatere slår alarm over Sundhedsplatformen 27. juni 2017

27. JUN 2017

En patient, der fik dobbelt så meget antipsykotisk medicin, som patienten burde, og selvmordstruede patienter, der forlader hospitalet på grund af for lang ventetid.

Det er nogle af de problemer,

Læs mere
Presseklip Nyt it-system har utallige problemer 27. juni 2017

Politiken 27. jun.

Forfatter: NIELS GADSBØLL, OVERLÆGE, DR.MED

Sundhedsplatformen er efter min mening det mest platfodede og klodsede arbejdsredskab, man kan forestille sig.

 

Læs mere
Presseklip Ambitiøst mål i psykiatrien: Nul selvmord 27. juni 2017

AF JANNIE IWANKOW SØGAARD

26. juni 2017

I Danmark begår ca. 600 personer selvmord årligt. Næsten hvert syvende selvmord bliver begået af patienter i psykiatrien. Foto: NIMA STOCK

I gennemsnit begår 80 patienter i psykiatrisk behandling selvmord hvert år.

Læs mere
Nyhed 2018 – risikobaserede tilsyn 25. juni 2017

Medicinhåndtering og prøvesvar i patientforløb er de overordnede temaer for de risikobaserede tilsyn, som Styrelsen for Patientsikkerhed gennemfører i 2017. I 2018 fortsætter man i samme spor med temaerne medicinering og overgange i patientforløb.

Læs mere
Presseklip Godt nyt: Mange med skizofreni klarer sig uden medicin 24. juni 2017

Største studie til dato viser, at 30 procent klarer sig uden antipsykotisk medicin, 10 år efter de har fået skizofreni. Resultatet udfordrer forestillingen om, at skizofreni er en kronisk sygdom,

Læs mere
Presseklip Lægemiddelstyrelsen afviser forskeres angreb på lykkepiller 23. juni 2017

TIRSDAG D. 20. JUNI 2017

Lykkepiller virker ikke mod depression, konkluderede danske forskere bag et meget omtalt studie tidligere i år. Men nu afviser Lægemiddelstyrelsen kritikken og angriber forskerne bag studiet.

Læs mere
Presseklip I dag beslutter Aarhus Universitet, om 10.000 hjerner skal kasseres 21. juni 2017

Uerstattelig, kæmpe hjernesamling skal kasseres for at spare få millioner kroner i nyt supersygehus. »Katastrofe«, »visionsløst« og »uhyrligt«, er reaktionen fra professorer i ind- og udland. Samlingen er enestående i verden og har høj forskningsmæssig værdi.

Læs mere
Presseklip Studie: Autisme kan ikke spises væk 21. juni 2017

Ny gennemgang af studier om kost og autisme har en entydig konklusion. Der er ikke videnskabelige beviser for, at en særlig diæt kan dæmpe autisme.

Der er forsvindende lidt dokumentation for,

Læs mere