Alle Nyhed

Troels Lund om lægetjek på jobcenter: Det VAR ulovligt

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) slår fast, at praksissen med at få læger til at undersøge syge borgere på Jobcenter Lærkevej har været ulovlig, og han er tilfreds med, at den er blevet stoppet. Han mener, det er afgørende, at kommunerne får klar besked om reglerne.

Avisen. Onsdag 23 maj. 2018 kl. 14:33

Af Julie Steenbuch Holt

Jobcenter Lærkevejs praksis med at tage syge borgere om i et baglokale for at få dem undersøgt af en læge hyret af kommunen er ulovlig. Det slår beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) fast på et åbent samråd i Beskæftigelsesudvalget onsdag.

– Undersøgelser foregår i sundhedsvæsenets regi og absolut ikke i kommunernes jobcentre, slår Troels Lund Poulsen fast under samrådet.

Han er samtidig meget tilfreds med, at Københavns Kommune erkendte og beklagede den ulovlige praksis, som nu er lukket ned. Ifølge beskæftigelsesministeren er reglerne på området klare, og kommunerne burde som udgangspunkt derfor ikke misforstå dem.

– Derfor er jeg glad for, at Københavns Kommune har erkendt, at deres praksis med lægefaglig rådgivning på Jobcenter Lærkevej var ulovlig og blev lukket ned, siger Troels Lund Poulsen.

Ingen yderligere undersøgelser af jobcentre

Under samrådet kom det frem, at Troels Lund Poulsen ikke har tænkt sig at sætte yderligere undersøgelser af andre jobcentre i gang.

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) har oplyst til beskæftigelsesministeren, at der ikke forelægger mistanke om, at andre kommuner anvender lægekonsulenter til at foretage lægeundersøgelser af borgerne.

Troels Lund Poulsen slog fast på samrådet, at der inden sommerferien vil blive udsendt en opdateret vejledning til kommunerne om reglerne. Han påpeger, at han personligt kommer til at være afsender på brevene, der gør opmærksom på den opdaterede vejledning.

– Jeg vælger også at give dette en politisk tone for at slå fast, hvordan reglerne er. Det er klart, at det er et kommunalt ansvar, og det er også for at indskærpe over for dem med det politiske ansvar, som er valgt i landets kommuner, siger han.

Forventer at kommuner overholder regler

Beskæftigelsesministeren siger under samrådet, at han forventer, at kommunerne overholder reglerne på beskæftigelsesområdet.

– Helt generelt forventer jeg, at kommunerne overholder gældende lov, og jeg forventer også, at kommunerne kigger indad for at forhindre, at der opstår en simpel sag som denne, siger Troels Lund Poulsen.

Det slutter dog ikke her med Troels Lund Poulsens indblanding i jobcentrenes praksis angående vurderinger af borgernes arbejdsevne.

– Jeg kan oplyse, at jeg fortsat vil holde hele det her område under observation, for det er klart, at det, der er fremkommet, fortjener stor politisk opmærksomhed, ikke mindst over for de borgere, der er blevet berørt af det, siger han.