Alle Nyhed

Sundhedsstyrelse tvivler på at mål om nedbragt tvang kan nås

14. JUN 2018

Udviklingen i brugen af tvang over for patienter på landets psykiatriske afdelinger kaldes i en ny rapport fra  Sundhedsstyrelsen ‘bekymrende’ og ‘langt fra tilfredsstillende’, skriver Jyllands-Posten. Styrelsen forventer at  Folketingets mål om at nedbringe brugen af tvang markant frem mod 2020 ikke kan nås, ‘da anvendelsen af tvang hverken på nationalt eller regionalt niveau er nedbragt i et omfang, der gør det realistisk’.

Sundhedsstyrelsen bygger sin forventning på at enkonstatering af, at brugen af tvang ikke er ‘nedbragt som det var hensigten’, men ‘omlagt’. I 2017 oplevede 5.821 voksne tvang, mens udgangspunktet var 5.633, da målet om mindre tvang blev besluttet i 2014.

Selv om der sker færre bæltefikseringer, er blandt andet brugen af beroligende medicin og fysisk fastholdelse i stedet taget til. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) ‘deler Sundhedsstyrelsens pessimisme’, men holder fast i 2020-målene og fremhæver, at regeringen netop har øremærket 200 mio. kr. til psykiatrien i økonomiaftalen med regionerne.

Læs mere hos DKnyt