Alle Nyhed

Ros til regeringen – men træerne vokser ikke ind i himle

Der er mange gode takter i den nye Handlingsplan for psykiatrien, regeringen fremlagde forleden. Nu må vi se, hvordan det ser ud, når vi har haft mulighed for at nærlæse teksten. Vi kan også godt tvivle på, om pengene slår til. Sådan lyder Dansk Psykiatrisk Selskabs første kommentar til planen.

“Der er tale om en markant investering i et område, der virkelig trænger.”

Sådan præsenterede statsminister Lars Løkke Rasmussen fredag den 21. september 2018 regeringens længe ventede psykiatriudspil: “Vi løfter i fællesskab”. Til planen, der spænder over fem ministerområder, er afsat 2,1 mia. kr. eller 500 mio. kr. om året i fire år.

I Dansk Psykiatrisk Selskab (DPS) har vi ikke haft mulighed for at nærlæse teksten. Så vi har langt fra overblik over alle de 43 små og store initiativer, som planen rummer. Nogle af initiativerne adresserer dog centrale udfordringer, hvor DPS længe har råbt vagt i gevær. Det gælder fx behovet for flere intensive senge til de allermest syge. Manglen på psykiatere. Og situationen på det retspsykiatriske område.

Flere intensive sengepladser
“Vi er virkelig glade for, at regeringen har afsat penge til intensive sengepladser,” siger DPS’ formand, psykiater Gitte Ahle.

“Det viser, at Sundhedsministeren har lyttet til fagfolkene og til patient- og pårørendeforeningerne, og vil gøre noget for de patienter, som er allermest syge. De har været lidt overset i de senere år, hvor der har været fokus på recovery og tilbagevending til arbejdsmarkedet. Så det vil vi gerne kvittere for,” siger Gitte Ahle.

Læs hele DPS’ pressemeddelelse her
Læs regeringens udspil: “Vi løfter i fællesskab” her
Se regeringens pressemøde her
Læs regeringens pressemeddelelse her