Alle Nyhed

Luften gik af regeringens ballon

Regeringens stort anlagte psykiatriplan ligner løftebrud. 50 nye sengepladser til psykisk syge danskere er forsvundet

Af Gitte Ahle, formand, Dansk Psykiatrisk Selskab & Lene Lauge Berring, formand for det faglige selskab for psykiatriske sygeplejersker & Torben Klitmøller Hollmann, formand, Social og Sundhedssektoren, FOA

Forventningerne var høje, da hele tre ministre – sundhedsminister Ellen Trane Nørby, socialminister Mai Mercado og statsminister Lars Løkke Rasmussen – den 21. september fremlagde regeringens nye psykiatriplan.

»En markant investering i et område, der virkelig trænger,” sagde statsministeren, da han introducerede planen. ”Vi løfter i Fællesskab” hedder udspillet, der indeholder i alt 43 initiativer. Med planen følger 2,1 mia. kr. ekstra til psykiatrien over de næste fire år.

Vi var da også mange, som roste løftet om, at der med planen var afsat penge til 50 nye intensive sengepladser. Det tydede på, at regeringen havde lyttet til fagkundskaben og til patient- og pårørendeforeningerne og besluttet at gøre noget for den gruppe patienter, som er allermest syge. En gruppe, som i årevis ikke havde fået den hjælp, de har så svært brug for.

Det skulle være så godt, men djævlen ligger som bekendt i detaljen: Efterhånden som vi fik læst det med småt, blev det tydeligt, at der ikke var afsat midler til nye sengepladser; i stedet ser det ud til, at 50 eksisterende pladser skal opkvalificeres til såkaldte intensive sengepladser.

Vi har på møder med sundhedsminister Ellen Trane Nørby klart fået indtryk af, at der var tale om 50 nye – og ekstra – senge. Derfor er det overraskende, at det af planen fremgår, at der ”afsættes 70 mio. kr. årligt i permanente midler til opkvalificering af eksisterende sengepladser til nye intensive sengeafsnit i psykiatrien”. Det er svært at se som andet end løftebrud.

Læs hele DPS’ debatindlæg her
Læs artiklen FOA: Regeringen svigter sit løfte her
Læs DPS’ oprindelige PM her
Læs regeringens udspil: “Vi løfter i fællesskab” her
Læs regeringens pressemeddelelse her
Se regeringens pressemøde her