Alle Nyhed

Lægeforeningen slår alarm: Satspuljeaftale vil fjerne behandlingsansvarlige læger fra psykiatriske patienter

”Det er helt ude i hampen, at partierne bag den nye satspuljeaftale lægger op til at vil fjerne den behandlingsansvarlige læge fra psykiatriske patienter. Der er intet fagligt grundlag for det. Kun læger er uddannet til at se krop og psyke i sammenhæng, derfor kan kun læger tage ansvaret for den samlede behandling,” siger Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen.

Det er dybt bekymrende, at satspuljeaftalen lægger op til, at psykologer kan have ansvaret for behandlingen af den enkelte patient, mener Lægeformanden.

”Psykologer udfører et meget kvalificeret arbejde i psykiatrien. Men det kræver lægelig kompetence at vurdere, om et symptom er en forbigående bivirkning eller kan skyldes en helt anden sygdom, som kræver behandling andetsteds i sundhedsvæsenet. Derfor vil jeg kraftigt advare mod at udvande, hvad det vil sige at være behandlingsansvarlig for en patient,”, siger Andreas Rudkjøbing.
Han peger på, at man næppe inden for andre specialer ville opleve noget tilsvarende.

”Politikerne ville næppe foreslå, at det ikke var kirurgen, som skulle være ansvarlig for en operation, eller at det ikke var kræftlægen, som havde ansvar for behandlingen med kemoterapi. Hvorfor skal patienter i psykiatrien ikke stilles lige så godt med en ret til behandlingsansvarlig læge,” siger Andreas Rudkjøbing.

Her er den konkrete formulering i aftalen