Juli 2015

Skizofreni

– og hvordan det føles at leve med sygdommen

Af medlem af DPS’ bestyrelse, speciallæge i psykiatri Annick Urfer Parnas, København

Roberta Payne giver læseren et detaljeret indblik i skizofreniens fænomenologi

Lige siden 1979 har hvert nummer af Schizophrenia Bulletin rummet en ”First person account”, skrevet af en patient eller hans eller hendes nærmeste. Disse artikler har stor værdi – både for klinikere og forskere. For patienterne bag de mange ”First person accounts” fortæller ikke ’bare’ om deres oplevelser med sygdommen, men om deres liv og de udfordringer og dilemmaer, de har mødt undervejs.

Fortællingerne viser, hvor kompleks en sygdom skizofreni er. Det bliver tydeligt, at skizofren ikke bare er en ansamling af symptomer og heller ikke kan sammenlignes med en somatisk sygdom, men en sygdom der påvirker alle dele af menneskelivet.

Ud over at være værdifuld læsning for klinikere og forskere giver ”first person accounts” ofte læseren et detaljeret indblik i sygdommens fænomenologi og kan udgøre et materiale, der er egnet til forskning.

Roberta Payne, der lider af skizofreni, har skrevet de to ”First person accounts”, vi her inviterer jer at læse.

Hun har været indlagt to gange – i 1968 og igen i 1989. Hun har læst klassik litteratur på universitet og har i 19 år undervist latin på Denver University. Hun holder både foredrag om sin sygdom for medicinstuderende og for et bredere publikum. I 2013 skrev hun biografien ”Speaking to my madness”.

Roberta Paynes første artikel ”Creativity and Schizophrenia” fra 2014 handler om hendes forsøg på at finde et sprog, der kan bygge bro mellem hendes psykotiske verden og den fælles verden. Den anden, ”My outsider art” fra 2015, er en refleksion over den skizofrene kunst. Et aktuelt emne, der trækker tråde til den hjemlige diskussion i juni om lukningen af Ovartaci Museum i Århus (se artiklen ”Kunstmuseet, som ingen vil sikre”). Der er fri adgang til disse to artikler.

Payne R, My outsider art, Schizophr Bull. 2015 Jul; 41(4):779-80.

http://schizophreniabulletin.oxfordjournals.org/content/41/4/779.long

Payne R, Creativity and Schizophrenia, Schizophr Bull. 2014 Nov; 40(6):1187-8.

http://schizophreniabulletin.oxfordjournals.org/content/40/6/1187.long