Derfor tier Dansk Psykiatrisk Selskab

Søndag den 30. august 2015

Mandag den 31. august udkom bogen ’Dødelig psykiatri og organiseret fornægtelse’, der er skrevet af professor ved Københavns Universitet Peter Gøtzsche.

Bogen indeholder voldsomme angreb på brugen af lægemidler i psykiatrien. Ifølge flere interviews mener Peter Gøtzsche fx, at “lægemidlerne slår folk ihjel og skaber  sygdom, de løser ikke problemerne.”

Dansk Psykiatrisk Selskab er et videnskabeligt selskab. Vi udtaler os derfor principielt aldrig om artikler eller bøger, som vi ikke har haft tid til at sætte os ind i gennem en grundig gennemlæsning.

Det har vi desværre ikke med Peter Gøtzsches bog.

Forlaget People’s Press, der udgiver bogen, har nemlig valgt alene at sende den til udvalgte medier. Politiken og TV2 har haft bogen i et stykke tid. Dansk Psykiatrisk Selskab, Sundhedsstyrelsen, Sundhedsministeriet og andre centrale aktører har derimod ikke kunnet få adgang til den.

DPS’ bestyrelse har derfor i de seneste dage takket nej til at kommentere bogen i medierne. Vi har ikke noget imod en sober og kritisk diskussion. Men psykiatrien er et bredt og vanskeligt felt, og der er ofte ikke nogen facitliste. Det tager tid at nærlæse så mange sider – og vi har først nu fået mulighed for at købe bogen.

Vi noterer os også, at store patientforeninger som fx SIND og Bedre Psykiatri maner til besindighed og advarer mon bombastisk sprogbrug, der skræmmer patienter og pårørende.

Fup eller fakta?
I 2014 rettede Peter Gøtzsche nogle tilsvarende beskyldninger mod psykiatrien. Det førte til en voldsom diskussion i medierne. Læs DPS’ indlæg “Fup og fakta omkring psykofarmaka” her. Læs DPS’ indlæg “Ti veje til bedre psykiatrisk behandlingher.

Lige nu
Nogle af de seneste dages centrale interviews kan ses under nyheder